What’s your number, kysyttiin kymmenisen vuotta takaperin osana eläkevakuutusmyyntikampanjaa. Tarkoituksena oli osoittaa se määrä euroja, mikä pitää olla kasassa, että pärjää taloudellisesti koko eläkeajan. Asuntosijoittajilta voisi kysyä: mikä on sinun lukusi liittyen oman ajan käyttöön ja miten huomioit sen tuottolaskelmissa?

Mikä on sinun työsi arvo vai onko sillä arvoa ollenkaan? Pitäisi olla. Kaikki se aika, mitä käytät asunnon vuokraamiseen, vuokratulojen tarkistukseen, veroilmoituksen täyttöön, remontointiin ja muuhun, on pois jostain muusta, mahdollisesti tuottavammasta työstä. Osa ulkoistaa näitä toimintoja ja on valmis maksamaan niistä. Tällöin omaa aikaa ei juuri kulu ja tuottolaskelmat ovat suoraviivaisia. Osa tiedostaa, että omaa aikaa kuluu, mutta ei osaa tai jaksa laskea sille arvoa. Ja sitten ovat ne harvalukuiset, jotka tuovat laskelmiinsa myös oman työn arvon mukaan.

Monesti saatetaan ajatella, että jokin asia on ilmainen, jos sen tekee itse, vaikka näinhän se ei ole. Asuntosijoittaminen on myös suurimmalle osalle harrastus, mutta joskus se voi tuntua toiselta työltä, jos sattuu ongelmatapauksia yhtäaikaisesti useaan asuntoon. Tai yksikin riittää, jos kyse isommasta vahingosta. Jonkin verran pitää toki aina olla valmis käyttämään myös omaa aikaa, se kuuluu lajin henkeen, mutta oikeilla työkaluilla ja palveluilla tätäkin voi tehostaa ja minimoida.

Yleisesti toisen palveluksista maksamisessa on varmasti myös kulttuurisia eroja. Suomessa esiintyy edelleen tietynlaista pihiyttä ja ajatusmaailmaa, että tehdään itse mieluummin kuin maksetaan jollekin toiselle – huolimatta siitä, oliko osaamista vai ei. Tämä on sinällään myös hieman nurinkurista, että samanaikaisesti ei olla välttämättä valmiita maksamaan ammattilaisille asunnon huolenpidosta, mutta ajatellaan kuitenkin, että asunto on kalleinta omaisuutta ja halutaan tietää hyvin tarkkaan, kuka omistamassani asunnossa asuu. Eli jos käytetään vuokravälittäjää, halutaan silti ehkä tavata vuokralainen ja varmistaa kelpoisuus. Logiikassa on jotain mätää.

Tänä päivänä alkaa onneksi olla jo niin paljon erilaisia palveluntarjoajia, että asuntosijoittajalla on aidosti mahdollisuus johtaa varallisuuttaan ja laskea, mikä kannattaa tehdä itse ja mistä palveluista maksaa. Jo pelkästään se, että kaikki asuntoihin liittyvä tieto on tallennettu yhteen digitaaliseen sovellukseen, säästää aikaa, kun tietoa ei tarvitse etsiä monesta paikkaa. Vuokravälityksen voi ulkoistaa, jos ei itse ehdi käyttää aikaa siihen, mutta jälleen kerran digitaalisen palvelun avulla vuokramaksujen seuranta ja lukujen johtaminen on helppo ja vaivaton pitää omissa käsissä. Ehkäpä digitaalisuus ja automaatio ovatkin ne, jotka murtavat itse tekemisen kulttuurin.

Hyyran vinkki kaikille asuntosijoittajille: arvosta aikaasi, kaikkea ei tarvitse tehdä itse.