Muutos. Ainoa pysyvä on muutos. Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu.

Joka paikassa tunnutaan puhuvan muutoksesta ja siitä, miten se vaikuttaa työn tekemiseen, kulttuuriin, rekrytointiin ja johtamiseen. Tässä ei sinällään ole mitään väärää, mutta välillä tuntuu, että peräänkuulutetaan muutosta, mutta ei tarjota siihen työkaluja. Muutoshan ei tunnetusti tapahdu itsestään, tai ainakin silloin se vaatii todella paljon aikaa. Muutoksen toteuttaminen on yleisesti vaikeaa, kivuliastakin ja se vaatii poisoppimista.

Uudet teknologiat tuovat meille uusia työkaluja ja niiden myötä uusia toimintamalleja. Samalla meidän pitää luopua vanhoista tutuista rutiineista ja tavoista tehdä töitä. Tämä ei aina ole helppoa. Rutiinit tuovat turvaa ja uuden oppiminen on kuluttavaa. Puhumattakaan poisoppimisesta. Hyvä esimerkki on paperikalenterin käyttö. Jos olet tottunut kirjaamaan paperikalenteriin kaikki muistiinpanot, tapaamiset ja vielä säilyttämään kalenterin välissä kuitteja tai muistilappuja, voi siitä poisoppiminen olla todella vaikeaa. Sähköisessä kalenterissa et voi säilyttää lippulappuja kansien välissä tai piirtää muistiinpanojen viereen kuvia, mutta sen avulla voit jakaa kalenterisi muiden näkyviin, tehdä sähköisiä muistiinpanoja ja kutsua ihmisiä tapaamisiin ja ehkä siirtää tietoa myös muihin järjestelmiin.

Edellisessä esimerkissä ei riitä, että vain ottaa sähköisen kalenterin näennäisesti käyttöön vaan se vaatii aktiivista poisoppimista paperisesta versiosta ja ihan uusien rutiinien luomista omaan arkeen. Tavoitteiden ja suunnitelman tekeminen auttavat myös tässä. Asioita voi tehdä vaiheittain ja oppia vanhasta pois pienin askelin. Paperikalenteria ja sähköistä kalenteria voi pitää rinnakkain vaikka puoli vuotta ja totutella sen kautta uuteen. Jos tekee muutoksen kerralla, saattaa vain ahdistua ja tehdä omasta arjesta entistä tehottomampaa.

Me Hyyrassa uudistamme asuntosijoittamiseen ja asuntojen vuokraukseen liittyviä manuaalisia prosesseja. Sekin vaatii poisoppimista vanhasta, mutta myös Hyyrassa asioita tehdään pala kerrallaan. Ensi alkuun voi lähteä siitä, että kaikki asuntoihin liittyvät dokumentit valokuvista vuokrasopimuksiin ja isännöitsijäntodistuksiin löytyvät yhdestä paikasta. Seuraavaksi hoitaa vuokralaskutuksen ja sen seurannan sähköisesti ja jatkossa esimerkiksi verotukseen liittyvän raportoinnin. Näiden vaiheiden kautta on paljon helpompaa siirtyä asuntosalkun analysointiin ja varallisuuden johtamiseen luvuilla.

Poisoppiminen on osa muutoksen läpiviemistä. Se antaa tilaa uuden omaksumiselle. Aina se ei välttämättä ole helppoa, mutta kun sitä tekee säännöllisesti ja pienin askelin, voi siinä kehittyä huomattavasti. Poisoppiminen antaa myös uudenlaisen tarkastelukulman muutokseen. On jotenkin rauhoittavaa ajatella, että voi oppia pois tehottomista töistä sen sijaan, että koko ajan pitäisi omaksua uutta ja kuormittavaa.

Mitä sinä ajattelit poisoppia tänä vuonna?